Nieuwe bedrijfsmodellen en -processen ontwerpen voor een duurzame, digitale wereld
HET BEDRIJF
Fugro is een internationaal geodata bedrijf. Fugro verzamelt complexe gegevens, voert uitgebreide analyses uit en geeft deskundig advies over informatie over de aarde en de constructies die erop zijn gebouwd. Door middel van geïntegreerde gegevensverzameling, analyse en advies, ontsluit Fugro inzichten uit geodata om haar opdrachtgevers te helpen bij het veilig, duurzaam en efficiënt ontwerpen, bouwen en exploiteren van grote fysieke installaties.
Digitalisering stelt Fugro niet alleen in staat om bestaande diensten voor bestaande klanten te verbeteren, maar creëert ook een schat aan nieuwe mogelijkheden. Maar hoe ontwerp je de innovatieve bedrijfsmodellen en -processen waarmee Fugro deze kansen kan benutten?
HET PROJECT: EEN PROJECT VAN FUGRO EN DIO ACADEMY
DIO Academy werkt met Inholland’s International Business Innovation-studenten die hiervoor zijn opgeleid. Nadat ze het grootste deel van het curriculum van een 4-jarig programma hebben doorlopen, worden ze eindelijk uitgedaagd om al hun kennis, vaardigheden en creativiteit toe te passen op een real-life case. In ongeveer vijf maanden worden ze intensief gecoacht om de casus methodisch te analyseren en beproefde hulpmiddelen toe te passen op het betreffende probleem.
De klas van 2018-2019 kreeg de opdracht om mogelijkheden te vinden voor het ontwikkelen van een nieuw digitaal bedrijfsmodel voor Fugro’s Marine Site Characterisation business. De klas van 2019-2020 krijgt een nog uitdagender opdracht, gericht op Fugro’s missie om inzichten uit geodata te ontsluiten voor een veilige en leefbare wereld.
Een innovatief bedrijfsmodel ontwikkelen
In het eerste deel van deze uitdaging moeten studenten een grondig inzicht ontwikkelen in Fugro’s bestaande businessmodel en de drijvende krachten achter innovatie, nieuwe inzichten in klanten verzamelen en relevante trends in de markt identificeren. Voortbouwend op deze inzichten ontwikkelen studenten verschillende creatieve ideeën voor nieuwe bedrijfsmodellen. Tot slot wordt, na het testen van de merites van hun ideeën, een geselecteerd aantal businessmodellen gepresenteerd op het hoofdkantoor van Fugro.
“Deze eindpresentaties zijn echt opmerkelijk, ik vind het heel spannend om te zien hoe ze vorm krijgen als onderdeel van de volledige leercyclus binnen de cursus. We kunnen een aantal van hun uiteindelijke ideeën letterlijk direct meenemen naar onze business line. Een concept als ‘Pret a Porter Data’ is precies wat we zoeken om een differentiator te worden.” (Hannes Swiegers, Global Program Director Innovation Implementation)
Ontwerpen van bedrijfsprocessen en integratiemogelijkheden
Na de selectie van een ‘winnend’ businessmodelidee beginnen studenten aan het tweede deel van deze cursus: het ontwerpen van bedrijfsprocessen die de uitvoering van de gekozen strategie mogelijk maken. De focus ligt nu op bedrijfs- en managementprocessen, veranderingsmodellen en een routekaart voor implementatie. Net als in het eerste deel van het traject analyseren studenten zowel de organisatie als de toeleveringsketen, waarbij ze analytische vaardigheden en interpretatie combineren.
“De holistische benadering van dit cursustraject sluit echt aan bij onze zakelijke behoeften. Creatieve ideeën zijn waardevol, maar zonder uitvoeringsplannen … Los daarvan is het ook inspirerend om met studenten te werken en ontzettend leuk!” (Martin Galavazi, Global Service Line Director Marine Geotechnics)
EEN GEZAMENLIJKE INSPANNING VAN DIOACADEMY EN FUGRO
Inholland streeft naar kleinschalig, projectgebaseerd onderwijs in haar Business Innovation programma. De samenwerking met Fugro voor het tweede jaar helpt om een programma op te bouwen dat studenten voorbereidt op de complexe uitdagingen waar ze in het echte bedrijfsleven mee te maken krijgen.
Met dr. Niels van der Weerdt en Christa Wouda MBA als cursuscoördinatoren heeft Inholland twee doorgewinterde professoren aan boord om studenten te begeleiden bij deze onderneming. Beide docenten hebben hun studiepunten behaald in het onderwijs en het bedrijfsleven, waardoor studenten een brug kunnen slaan om hun vaardigheden in de praktijk toe te passen en te testen.