HET BEDRIJF: Avantium
‘Wij zijn een innovatie gedreven bedrijf dat zich toelegt op het ontwikkelen en commercialiseren van baanbrekende technologieën voor de productie van chemicaliën uit hernieuwbare bronnen en circulaire plastic materialen die worden gebruikt voor een verscheidenheid aan consumentenproducten’[1].
HET PROJECT
Na eerdere succesvolle samenwerkingen, zijn we eind 2021 een nieuw project gestart met DIO Academy. Ditmaal heeft DIO Avantium geholpen te achterhalen hoe het zijn innovatieve technologie als PEF (polyethyleenfuranoaat) en PLGA (Poly Lactic-co-Glycolic Acid) via licenties kan verkopen aan de markt. Op dit moment hebben we nog maar minimale resources, met het gevolg dat we de wereld om ons heen aan het vernietigen zijn. Avantium biedt met haar PLGA een alternatief. PLGA is een biologisch afbreekbare en biocompatibele kunststof bestaande uit PLA (polylactide) en PGA (Polyglycolide). Zowel PEF als PLGA-technologieën wordt geproduceerd uit industriële suikers (suikerbieten) en zijn dus 100% plantaardig.
De volgende schaalsprong staat gepland met de opening van een commerciële Flagship Plant in Delfzijl in 2024.
Naast het helpen met de verkoop van licenties, heeft DIO twee nieuwe circulaire businessmodellen ontwikkeld voor het kunststof PLGA (marine BIOdegradable plastics) van Avantium. DIO is hierbij ondersteund door Business Innovation studenten van Inholland. Hierbij is de focus gelegd op twee industrieën: de cosmetische industrie en de bouwindustrie. Voor de cosmetische bedrijfstak draait het om het gebruik van plastic, zoals verpakkingen en de cosmetische producten.
Voor de bouw gaat het om de problemen die ze hebben met materiaal te korten, de verantwoordelijkheid die ze dragen in het circulair bouwen, het scheiden van afval en de kosten gedreven markt waarin ze zich bevinden. Dat terwijl investeringen zich richten op climate change en het terugbrengen van kosten.
Vanuit consumentenperspectief is te zien dat duurzaamheid tegenwoordig een beslissende factor is in het aanschaffen van een nieuw product. Alles bij elkaar opgeteld betekent het dat zowel de cosmetische industrie als de bouw voor grote uitdagingen staan.
DIO helpt hier volop aan mee en daarom heeft DIO in 2022 een nieuw circulair businessmodel ontwikkeld op het gebied van 3D printing in de bouwindustrie met de toepassing van het kunststof PLGA van Avantium. Ondanks dat dit een grote stap is, zijn we er nog niet.
Om nieuwe consumenten te trekken, moeten beide industrieën actie ondernemen en dat leidt tot vragen als: hoe kan Avantium PLGA in licentie geven aan de cosmetische industrie die verpakkingen nog volledig met PEF levert? En hoe kan de bouw duurzaam produceren?
Samenvatting
Na eerdere succesvolle samenwerkingen heeft DIO Avantium ditmaal geholpen te achterhalen hoe het zijn innovatieve technologie als PEF (polyethyleenfuranoaat) en PLGA (Poly Lactic-co-Glycolic Acid) via licenties kan verkopen aan de markt. Naast het helpen met de verkoop van licenties, heeft DIO in 2022 een nieuw circulair businessmodel ontwikkeld op het gebied van 3D printing in de bouwindustrie met de toepassing van het kunststof PLGA van Avantium. PEF & PLGA-technologie wordt geproduceerd uit industriële suikers (suikerbieten) en zijn dus 100% plantaardig. De volgende schaalsprong staat gepland met de opening van een commerciële Flagship Plant in Delfzijl in 2024.